3 Haziran 2016 Cuma

Tangram


·         Öncelikle grup olmaları için her biri sıra ile 5’e kadar saydılar. Daha sonra herkesin eşlerini bulmasını söyledim. ( eş bulma kelimesi çok hoşlarına gitti nedense tüm gün eşim nerde, eşime vurma vs dediler J ) ve masaları 1’ler 2’ler şeklinde ayırdım.
·         Daha önce hazırlamış olduğum geometrik şekilleri çıkardım ve bunların ne olduğunu tek tek sordum. O sırada İdil” bunların büyük ve küçüklüklerini şey yapıcaz, di mi?” dedi ve renk kodlarına göre hangi üçgen daha büyük? Diyerek üçgenleri karşılaştırmaya başladık.
·         Birbiri ile eş büyüklükte farklı renkte iki üçgeni sorduğumda bir kısmı “sarı üçgen daha büyük” derken “Güneş ikisi aynı bence” dedi.  Bunun üzerine üçgenleri üst üste koyarak karşılaştırdılar.
·         Her gruba yedi geometrik şekil dağıtıldı ve bunun bir karenin parçası olduğu bilgisini verdim. Bununla bir kare oluşturup oluşturamayacaklarını konuştuk ve denemeye koyuldular.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İdil ve Yankı :Bu çok basit işte oldu.
Gizem: Peki bunu bir de hepsini kullanarak yapabilir misiniz?
Yankı: ama imkansız.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------
Atilla ve Elif ise tüm parçaları kullanarak denemeye koyuldular ve önce üçgenlerle çevreleyip diğer parçaları içine yerleştirmeyi denediler.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Umut ve Güneş’te üçgenlerden başlamayı tercih ettiler.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Zeynep ve Güz önce iki üçgenden bir kare oluşturdular ve şekilleri etrafına eklemeyi tercih ettiler.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Derin ve Derin su tüm şekilleri kullanmaya değil kareyi tamamlamaya odaklananlardandılar ve 4 parça ile ilk karelerini oluşturdular. Onlar diğer parçaların ne olacağını sordum ve baştan başlamaya karar verdiler.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
İdil ve Yankı o sırada çağırarak bitirdiklerini söylediler ama pararlel kenarı yerleştirmemişlerdi e bir kenarlarında problem vardı.Yine de bir kare ve iki üçgenden tekrar üçgen oluşacağını ilk keşfeden gruplardı.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Derin ve Derin Su şeklinin bittiğini söylediler ve herkes bunu görmek için onların masasına yöneldiler. Fotoğrafa bakınca hiçbir sorun yoktu oysa şekillerin bir kısmı diğerinin altında kalmıştı. Dolayısıyla bu fark edilince baştan başlamak zorunda kaldılar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Atilla ve Elif’te bu görselle bitirdiklerini söylediler. Ben tekrar Tüm Görselleri kullanarak yapıp yapamayacaklarını sordum ve tekrar denemeye koyuldular.
Güneş ve Umut: Bir kağıda kare çizdiler ve üzerine geometrik şekilleri koyma yoluna gittiler.

İdil ve Derin tüm şekilleri iki üçgenin altına saklamışlardı ve bu şekilde tamamladıklarını söylediler.
İdil ve Yankı’nın başlangıçta ulaştığı eksik şekle şimdi de Derin ve Derin Su ulaşmıştı.
Güneş o sıra da bir paralel kenar ve iki üçgenden bir dikdörtgen oluşabileceğini bulmuştu ve arkadaşlarıyla bunu paylaştı.



Güz ve Zeynep çalışmaya tahtada devam ettiler. 
Zeynep elindeki şekilleri tahtada birleştirirken Güz bu birleşmeyi toplama işlemi ile ifade etti. “İki Üçgeni toplarsak kare olur bunu böyle çeviricez.”
Derin ve Derin Su da kağıda kalıp çıkararak devam ettiler. “İki üçgen birleşince kare oluyorsa o zaman bizde iki üçgen koyarız” Bir üçgeni yerleştirdikten sonra kalan şekillerle dikdörtgen olduğunu gördüler ama hala kare yapamamışlardı.

Bu sırada Umut geri kalan çalışmaya katılmak istemedi ve Güneş tek başına devam etti. Hala çizdiği kağıt üzerinden devam ediyor. Güneş’in başlattığı kağıda çizip üzerine yerleştirmek diğer gruplarda da kolaylık gibi göründü ve onlarında denediğini gözlemledim.
Atilla ve Elif bu sırada kum saati yaptıklarını söylediler ve o masaya yöneldik. Dört üçgenden bir kum saati oluşturmuşlardı.
Bu yaptıkları şekiller kısır bir döngüye girdiği için bir ara verdik ve döndüğümüzde kitap okuma saatine başladık. Bir gün ara verdikten sonra tekrar aynı gruplarla tamamlamaya koyulduk.

 İkinci gün henüz tangramları dağıtmış ve düşünmeleri için süre vermişken Güz ve Zeynep kare’yi oluşturdu ve arkadaşlarını masalarına davet ettiler. Diğer gruplar gelip şekli kontrol ettikten sonra kendi masalarına dönüp şekillerini tamamladılar. Son olarak bu tangramlarla daha başka hangi şekiller yapılabiliri konuştuk ve panoya yapılacak diğer şekil örneklerinin olduğu görseli astım. Biz de kazanımımıza Düzlem ve Düzlemsel şekilleri ve sınıfımızdaki örneklerini konuşmaya devam ettik. ( Güneş hariç. Güneş kendi şeklini oluşturmak istediği için o başka bir yol bulabilmek için devam etti.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder