10 Ağustos 2016 Çarşamba

Babiller'in 1 Haftayı 7 Gün Olarak Belirlemelerinin Hikayesi

Babiller'in 1 Haftayı 7 Gün Olarak Belirlemelerinin Hikayesi
Hiç de öyle sandığımız gibi derin araştırmalar sonucu falan belirlenmemiş 1 haftanın 7 gün oluşu ya da 1 saatin 60 dakika oluşu.
iStock.com
efendim ısaac asimov, bilim ve buluslar tarihi kitabinda anlatiyor;
sene millatan önce 2000 falan. babilliler, sümerleri ve akadlari tarihten silmis gecici iktidarlarinin tadini cikarirken diger yildizlardan farkli ve hizli davranan 5 tane yildiz fark etmisler. aslinda merkür, venüs, mars, jupiter ve satürn olan bu yildizlara cok önem vermisler ve dünyamizi en az günes kadar etkilediklerini düsünmüsler. ayin her 28 günde yeni döngüsüne basladigini bilen ve aylarini 28 günlük tutan babilliler bu yüzden bu besliye ay ve günesi ekleyip hafta kavramini yaratmislar. 7 güne bu 7 cismin adini vermisler ve hafta kavrami ile 1 ayi 4 haftaya bölerek zamani daha kolay yönetmeye baslamislar. sonradan gelen tüm medeniyetlerde bunu aynen kabul etmis, sadece isimlerde degisiklikler olmus.
bu 5 gezegen geceleri hareket ederken yunanlilarin zodyak dedidi bir yoldan gidiyorlar ve giderken de bazi takim yildizlarin önünden geciyorlar. bu gezegenlerin izledigi yol her ay yavas yavas degisiyor ve her yil bu döngü tekrarlaniyor. yunanlilar da bu gezegenlere ve günese cok önem verdikleri icinde bulunduklari yerlerin insan hayatini direkt olarak etkiledigini düsünmüsler ve buradan da sadece sacmalik olan astroloji dogmus.
gündüzleri gecen zamani anlamak icin yapilan günes saatleri ile gündüzü 12 ye bölmüs babil. zira 12 böleni cok bir sayi , adami kesirlerle ugrastirmiyor. 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e ve 6'ya bölünebiliyor. ayni sebeble bu 1 saatede 60 dakika demis. 60 da böleni cok ve hesap yapmasi kolay bir sayi. 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e, 5'e, 6'ya, 10'a, 12'ye, 15'e, 20'ye ve 30'a bölünebiliyor. iste bu kadar basit.
babil ayi 28 gün tutsa da misir'daki gözlemler daha keskinmis ve yilin aslinda tam 365 gün oldugunu biliyormus misirli rahipler. bu yüzden ayin döngüsüne takilmadan basitce yili 30 günlük 12 aya bölmüsler ve üstüne 5 gün eklemisler. ufak tefek degisiklikler olsada hala bütün dünyanin kullandigi yil takvimi aslinda misirililardan kalmaymis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder